Airsoft-munitie.be heeft Jean-Baptiste Aarssen gevraagd om de Bio-Core BB’s 0.25gram te testen en te reviewen. Op deze pagina staat de review van de Bio-Core BB’s met de bevindingen wat betreft het gewicht, diameter en natuurlijk een schiettest.

Part I – Gewicht

Om het gemiddelde gewicht te meten ben ik op de volgende manier te werk gegaan. Ik heb een boven weger gebruikt die op 0.01 gram nauwkeurig is. Een plastic schaaltje diende om de BB’s bij elkaar te houden. Na de weegschaal getarreerd te hebben heb ik 10 willekeurige BIO-CORE bb’s in het plastic schaaltje gelegd. Idealiter zou het gewicht altijd op 2.50 gram moeten komen. De wegingen laten dit zien:

Figuur 1: Tabel met gemeten gewichten

Met een gemiddelde van 2.502 gram voldoen deze BB’s aan de claim dat deze 0.25 gram met 0.45% variatie

Part II – Diameter

Ook werd van een dopvol BB’s de diameter gemeten met een digitale schuifmaat (fout: 0.01 mm). Hieronder de resultaten:

Figuur 2: Tabel met gemeten diameters

Zoals te zien zijn de BB’s iets aan de kleine kant. Dit kan aan mijn schuifmaat liggen dus doe ik hier geen uitspraak over maar wat wel opvalt is de variatie. Deze wordt geclaimed ± 0.01 mm te zijn. Toch meet ik ook 0.02mm verschil tussen de BB’s, Gemiddeld komt het wel goed uit met 0.007 mm verschil.

Part III – Schiettest

Voor het laatste deel van de test gaan we gewoon doen waarvoor de BB’s zijn ontworpen, schieten. Om de resultaten zo eerlijk mogelijk en zo robuust mogelijk te maken, heb ik gebruik gemaakt van een bi-pod en monopod (M4 DMR) en/of houten latten onder de kolf (M14).

Figuur 3: Schiet-opstelling

De schiettest is uitgevoerd met de Bio-Core 0.25 gr BB’s, geschoten met:

  • M4 DMR (king arms BW15 sniper) op HPA (mancraft) FPS 450±2, precision barrel, prometeus flathop met flat nub.
  • M14 G&G stock
  • Hi-CAPA 5.1 TM met precision barrel en hopup upgrades.

De eerste test is gedaan met de M4 DMR, een standaard 20 cm target is geplaatst op 30 meter. En op dezelfde afstand is ook geschoten met de M14. Omdat 0.25 en 0.28 de gewichten van keuze zijn voor DMR setups 450 FPS single shot. is gekozen om met deze DMR types te schieten. Omdat 0.23, 0.25, 0.28 gram wordt ook veel gebruikt bij IAPS wedstrijden / evenementen heb ik ook de TM HI-CAPA meegenomen in de test maar de target op 7 meter gezet, dit is zo’n beetje de langste afstand die er geschoten wordt tijdens deze wedstrijden. met de HI-CAPA is overigens staand geschoten.

Figuur 4: Schietresultaten M4 DMR, M14

Figuur 5: Hi-CAPA

De resultaten van de M4 en M14 zijn nagenoeg gelijk aan elkaar, beide blijven binnen de 20cm kaart, en op deze afstand kan je een silouet met gemak raken. Ook 10-15 meter verder. De stock M14 heeft een iets kleinere groep dan de M4. In de HI-CAPA doen de BB’s het ook goed, naast de 2 uitschieters vallen de bb’s in een nette groep.

Part IV – Het oordeel

Deze BB’s doen het goed in de DMR klasse (450 FPS, single shot), zeker gezien de prijs, doen ze het niet onder de andere precision BB’s. De claims van de fabrikant blijken juist te zijn wat betreft gewicht en toleranties. Hoewel de fabrikant verschillende kwaliteits keurmeren draagt heb ik nog niet kunnen verifiëren of deze ook echt zijn getest erop. Normen waaraan zij claimen te voldoen gaan wel over de biologische afbreekbaarheid van plastic, dus ik vermoed dat zij hun huiswerk wel hebben gedaan. one liner: goede BB, voor de juiste Prijs.